Project Description

Talvivaelluskurssi – peruskurssi

Talvivaellus voi kuulostaa ensikertalaiselle kovalta palalta. Hiihtovaellus lumisessa erämaassa on mitä hienoin kokemus, joka onnistuu kyllä aloitteijaltakin, kun oppii muutamat perustaidot ja tietää mihin varusteisiin kannattaa panostaa. Polun talvivaellus on kurssi, joka antaa paitsi tietoa ja taitoa, myös varmuutta lähteä kokeilemaan talviseen luontoon tutustumista itsenäisesti.

Talvivaelluskurssi 6.–11.4.2021 Kemihaarassa/Urho Kekkosen kansallispuistossa

“Kolmen saunan vaellus”

Hiihdämme lumisten metsien ja soiden läpi ja pääsemme myös tutustumaan tunturipaljakkaan päiväretkellä Vongoiva-tunturille. Maisema on monipuolista ja vaihtelee metsäisistä jokilaaksoista tunturikoivikoihin, avoimiin tuntureihin ja aapasoihin.

Päivämatkat ovat kohtuullisia, joten meillä on mahdollisuus nauttia kunnolla maisemista ja saunoa neljänä iltana viidestä.

Kurssin aikana harjoittelemme perussuunnistustaitoja talvisessa ympäristössä ja perehdymme tulentekoon eri olosuhteissa. Yövymme pääasiassa teltoissa tai tarppien alla tupien läheisyydessä, jolloin on mahdollisuus kuivata varusteita tuvissa ja käyttää tupien yhteydessä olevia kuivakäymälöitä. Lumiolosuhteiden salliessa kokeilemme myös lumikammin rakentamista ja osallistujat saavat halutessaan viettää ikimuistoisen yön lumen sisässä.

Tavoitteena on, että kurssikokonaisuuden suorittanut voi turvallisin mielin lähteä omatoimisesti useamman yön talvivaellukselle ja osaa pitää huolta itsestään kylmissä olosuhteissa. Vaelluksella painotetaan kiireetöntä luonnontarkkailua ja ympäristöystävällistä retkeilytapaa.

Suosittelemme ennen talvivaelluskurssille osallistumista Vaelluskurssia sulan maan olosuhteissa. Vaelluskurssi ei kuitenkaan ole vaatimuksena talvivaelluskurssille osallistumiseen.

Hinta sisältää opastetun vaelluskurssin ennakkomateriaaleineen, kaksi yötä varaustuvassa ja 4 saunakertaa. Hinta ei sisällä kuljetuksia kohteeseen, eikä majoitusta ennen vaellusta eikä vaelluksen jälkeen. Osallistujat hankkivat ja maksavat omat retkiruokansa.

Vaelluksen ohjelma:

Päivä 1 tiistai 6.4.2021
Kemihaara – Vieriharju ~10 km

  • Saapuminen Kemihaaraan. Hiihto Vieriharjun autiotuvalle. Yö ulkona telttaillen tai muussa omassa majoitteessa. Mahdollisuus saunaan.

Päivä 2 keskiviikko 7.4.2021
Vieriharju – Jussinmurusta ~12 km

  • Hiihto poroaitaa seuraillen Jussinmurustan laavulle. Yö omassa majoitteessa tai laavussa.

Päivä 3 torstai 8.4.2021
Jussinmurusta – Tahvontupa ~16 km

  • Hieman pidempi hiihtopäivä Jauru-jokea seuraillen Tahvontuvan varaustuvalle. Varaustupa on varattu kokonaan ryhmämme käyttöön. Mahdollisuus saunaan.

Päivä 4 perjantai 9.4.2021
Tahvontupa – Vongoiva-tunturi – Tahvontupa ~13 km

  • Päiväretki Tahvontuvalta Vongoiva-tunturin huipulle maisemia ihailemaan. Paluu Tahvotuvalle, joka on ryhmämme käytössä. Ja taas pääsee saunaan!

Päivä 5 Lauantai 10.4.2021
Tahvontupa – Härkävaara ~14 km

  • Lähdemme hiihtämään takaisin etelään päin kohti Kemihaaraa. Nousu Jauru-joen laaksosta ja soiden halki Härkävaaran autiotuvalle. Yö omassa majoitteessa, mutta saunaan jo pääsee kyllä.

Päivä 6 sunnuntai 11.4.2021
Härkävaara – Kemihaara ~14 km

  • Viimeisenä päivänä palaamme lähtöpaikkaan hiihtäen soiden poikki.

Miten valmistaudun?

Tiettyjä varusteita, esim. ahkio, makuupussi, makuualusta, teltta, keitin ym. on mahdollista saada lainaan tai vuokralle. Osallistujille lähetetään tarkempi varusteluettelo teoriapaketin mukana. Testaa omat varusteesi ennen matkaan lähtöä. Huolehdi varsinkin, että hiihtojalkineesi eivät hierrä ja niihin mahtuu kaksi sukkaa rakkojen välttämiseksi ja jalkojen lämpimänä pitämiseksi. Mikäli sinua arveluttaa jonkun varusteesi soveltuvuus, esimerkiksi onko makuupussisi riittävän lämmin, kysy etukäteen oppaalta.

Harjoittele ennen retkeä tekemällä muutama pidempi päiväretki tai yön yli retki koko varustuksesi kanssa. Näin saat tuntumaa rasitukseen ja huomaat, mitkä varusteet toimivat ja mitkä eivät.

Lämpötila voi vaihdella plusasteista -30 pakkasasteeseen. Joten varaa riittävän paksut taukovaatteet, jotka ovat niin väljät, että ne mahtuvat kaikkien muiden vaateiden päälle. Huolehdi, että sinulla on mukana irtovuorelliset talvikengät tai kengät, joihin mahtuu vähintään kaksi paksua villasukkaa. Hiihdon aikana käytettävät jalkineet voivat olla kevyemmätkin, jos mukana on erilliset leirijalkineet.

Vaelluksen vaativuustaso:

Vaelluksella pyritään olosuhteiden mukaan hyödyntämään helppoja hiihtomaastoja ja pitämään päivämatkat maltillisina. Huonojen säiden varalta matkan varrelle on suunniteltu yöpymisiä autiotupien tai tulipaikkojen läheisyyteen. Vaellus alkaa helpommista haasteista ja etenee kohti vaativampia.

Varaudu siihen, että päivässä voidaan olla liikkeellä 8 tuntia kaikkia omia varusteita mukana kuljettaen. Talvivaellusvarusteet painavat teltta- ja ruokaparin kanssa kaksin jaettunakin helposti 30 kg retkeilijää kohden, joten miellyttävin tapa niiden kuljettamiseen on ahkio.

Vaellus on seikkailu, jolla kaikkeen ei voida etukäteen varautua. Hanskat voivat kastua, jalkoihin voi tulla rakkoja, välillä voi olla märkää ja kylmää tai vain muuten kurjaa tai ikävää. Kokeneet ja ymmärtäväiset oppaat ovat tukenasi näissä tilanteissa ja neuvovat miten mistäkin haasteesta selviää parhaiten. Vaelluskurssi ei ole täyden palvelun loma, jonka aikana voi olettaa asioiden tipahtelevan valmiina syliin, vaan oppimismatka niin itseensä kuin erämaassa viihtymisen taitojen saloihin.

Mitä hintaan sisältyy?

  • Opastettu vaellus
  • Osallistujat saavat luentomateriaalin ja “Aloittelevan vaeltajan oppaan” sähköisessä muodossa.
  • Joitakin varusteita on mahdollista saada lainaan, joitakin varusteita on vuokrattavana lisähintaan. Tiedustele tarkemmin tarvitsemiasi varusteita kurssin johtajalta.
  • Matkat lähtöpaikalle ja takaisin päätepisteestä, ruokailut  matkustettaessa ja retkiruuat eivät sisälly hintaan.

Palautetta vaelluskurssilta 2021:

The winter hiking course is was an excellent authentic winter adventure. The instructional team were professional highly skilled and experienced. I particularly liked the way you could ask lots of questions and gets lots of top tips and insights into winter travel and bushcraft in the far north. The route was demanding but very beautiful with a wide variety of terrain. Safety was expertly managed throughout the trip. I would highly recommend this course and would happily do it again.

– Chris Thompson

Kesto

6 vrk

Hinta

550 €

Palvelun ehdot

Ilmoittaudu
OTA YHTEYTTÄ