Talvivaelluskurssi – peruskurssi

Talvivaellus voi kuulostaa ensikertalaiselle kovalta palalta. Hiihtovaellus lumisessa erämaassa on mitä hienoin kokemus, joka onnistuu kyllä aloitteijaltakin, kun oppii muutamat perustaidot ja tietää mihin varusteisiin kannattaa panostaa. Polun talvivaellus on kurssi, joka antaa paitsi tietoa ja taitoa, myös varmuutta lähteä kokeilemaan talviseen luontoon tutustumista itsenäisesti.

Talvivaelluskurssi 14.–19.3.2022 Kemihaarassa/Urho Kekkosen kansallispuistossa

Kaveriale! Ilmoittaudu yhdessä kaverin kanssa. Saatte molemmat 15 % alennuksen kurssin hinnasta.

Kurssi toteutuu, kun osallistujia on vähintään viisi.

Hiihdämme lumisten metsien ja soiden läpi ja pääsemme myös tutustumaan avotunturimaastoihin päiväretkellä Vongoiva-tunturille. Maisema on monipuolista ja vaihtelee metsäisistä jokilaaksoista tunturikoivikoihin, avoimiin tuntureihin ja aapasoihin.

Päivämatkat ovat kohtuullisia, joten meillä on mahdollisuus nauttia maisemista ja saunoa autiotupasaunan löylyissä.

Kurssin aikana harjoittelemme perussuunnistustaitoja talvisessa ympäristössä ja perehdymme tulentekoon eri olosuhteissa. Osan öistä yövymme omissa majoitteissa tupien tai huollettujen tulipaikkojen läheisyydessä, ja osan maastossa ilman ulkopuolista tukea. Vaelluksen aikana on siis mahdollisuus kuivata varusteita tuvassa ja käyttää tupien yhteydessä olevia kuivakäymälöitä. Lumiolosuhteiden salliessa voimme kokeilla lumikammin rakentamista ja osallistujat saavat halutessaan viettää ikimuistoisen yön lumen sisässä.

Tavoitteena on, että kurssikokonaisuuden suorittanut voi turvallisin mielin lähteä omatoimisesti useamman yön talvivaellukselle ja osaa pitää huolta itsestään kylmissä olosuhteissa. Vaelluksella painotetaan kiireetöntä luonnontarkkailua ja ympäristöystävällistä retkeilytapaa sekä toimitaan Metsähallituksen retkietiketin mukaan.

Osallistujille, jotka eivät ole tehneet useamman yön vaellusta aiemmin, suosittelemme ennen talvivaelluskurssille osallistumista Vaelluskurssia sulan maan olosuhteissa. Vaelluskurssi ei kuitenkaan ole vaatimuksena talvivaelluskurssille osallistumiseen.

Lähtö tapahtuu maanantaina puolilta päivin Kemihaaran parkkipaikalta. Vaelluksen puolivälissä vietämme kaksi yötä Tahvontuvan varaustuvalla, jossa on mahdollisuus saunoa ja halukkaat voivat myös nukkua tuvassa. Välipäivän voi käyttää lepoon tai kavuta ihailemaan maisemia Vongoiva-tunturin huipulta. Palaamme perjantaina puolenpäivän jälkeen takaisin Kemihaaraan. Pyrimme järjestämään halukkaille mahdollisuuden kimppakyyteihin Kemihaaraan julkisten kulkuyhteyksien lähettyviltä.

Miten valmistaudun?

Tiettyjä varusteita, esim. ahkio, makuupussi, makuualusta, teltta, keitin ym. on mahdollista saada lainaan tai vuokralle. Osallistujille lähetetään tarkempi varusteluettelo teoriapaketin mukana. Testaa omat varusteesi ennen matkaan lähtöä. Huolehdi varsinkin, että hiihtojalkineesi eivät hierrä. Mikäli sinua arveluttaa jonkun varusteesi soveltuvuus, esimerkiksi onko makuupussisi riittävän lämmin, kysy etukäteen oppaalta.

Lämpötila voi vaihdella plusasteista -30 pakkasasteeseen. Joten varaa riittävän paksut taukovaatteet, jotka ovat niin väljät, että ne mahtuvat kaikkien muiden vaateiden päälle. Huolehdi, että sinulla on mukana irtovuorelliset talvikengät tai kengät, joihin mahtuu vähintään kaksi paksua villasukkaa. Hiihdon aikana käytettävät jalkineet voivat olla kevyemmätkin, jos mukana on erilliset leirijalkineet. Saat ennen vaellusta ohjeita varusteiden valintaan.

Harjoittele ennen retkeä tekemällä muutama pidempi päiväretki tai yön yli retki oman varustuksesi kanssa. Näin saat tuntumaa rasitukseen ja huomaat, mitkä varusteet toimivat ja mitkä eivät. 

Vaelluksen vaativuustaso:

Vaelluksella pyritään olosuhteiden mukaan hyödyntämään helppoja hiihtomaastoja ja pitämään päivämatkat maltillisina. Huonojen säiden varalta matkan varrelle on suunniteltu yöpymisiä autiotupien tai tulipaikkojen läheisyyteen. Vaellus alkaa helpommista haasteista ja etenee kohti vaativampia.

Varaudu siihen, että päivässä voidaan olla liikkeellä 8 tuntia kaikkia omia varusteita mukana kuljettaen. Talvivaellusvarusteet painavat teltta- ja ruokaparin kanssa kaksin jaettunakin helposti 30 kg retkeilijää kohden, joten miellyttävin tapa niiden kuljettamiseen on ahkio.

Vaellus on seikkailu, jolla kaikkeen ei voida etukäteen varautua. Hanskat voivat kastua, jalkoihin voi tulla rakkoja, välillä voi olla märkää ja kylmää. Kokeneet ja ymmärtäväiset oppaat ovat tukenasi näissä tilanteissa ja neuvovat miten mistäkin haasteesta selviää parhaiten. Vaelluskurssi ei ole täyden palvelun loma, vaan oppimismatka niin itseensä kuin erämaassa viihtymisen taitoin.

Mitä hintaan sisältyy?

  • Opastettu vaellus
  • Osallistujat saavat luentomateriaalin ja “Aloittelevan vaeltajan oppaan” sähköisessä muodossa.
  • Joitakin varusteita on mahdollista saada lainaan, joitakin varusteita on vuokrattavana lisähintaan. Tiedustele tarkemmin tarvitsemiasi varusteita kurssin johtajalta.
  • Metsähallituksen kansallispuiston käyttökorvaus
  • Varaustupa ja sauna Tahvontuvalla kahtena yönä
  • Matkat lähtöpaikalle ja takaisin, ruokailut  matkustettaessa ja retkiruuat eivät sisälly hintaan.

Oppaat:

Kurssin oppaina toimivat Sampo ja Saša.

Palautetta vaelluskurssilta 2021:

The winter hiking course is was an excellent authentic winter adventure. The instructional team were professional highly skilled and experienced. I particularly liked the way you could ask lots of questions and gets lots of top tips and insights into winter travel and bushcraft in the far north. The route was demanding but very beautiful with a wide variety of terrain. Safety was expertly managed throughout the trip. I would highly recommend this course and would happily do it again.

– Chris Thompson

Kesto

5 yötä

Hinta

550 €

Maksu koostuu ilmoittautumismaksusta

100 € (Ei palauteta, jos asiakas peruu osallistumisensa)

ja varsinaisesta kurssimaksusta

450 €

Palvelun ehdot

Ilmoittaudu
OTA YHTEYTTÄ